Glicerol co to?

  Bez kategorii

Glicerol, znany również jako gliceryna, to organiczny związek chemiczny o wzorze C3H8O3. Jest on białym, bezzapachowym i bezbarwnym cieczą o lepkiej konsystencji. Glicerol jest produktem ubocznym przy produkcji mydła i innych detergentów oraz w procesie tłuszczów transgennych. Może być również syntetyzowany z surowców roślinnych lub zwierzęcych.

Glicerol ma szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, w tym farmaceutycznym, spożywczym i kosmetycznym. W farmacji stosuje się go do produkcji leków doustnych, a także do tworzenia syropów i żeli. W przemyśle spożywczym glicerol jest dodawany do produktów mrożonych, słodyczy i napojów. W kosmetyce stosuje się go jako składnik kremów, balsamów i żeli do mycia twarzy. Ponadto glicerol może być stosowany jako środek smarny i pomaga utrzymać wilgoć w produktach spożywczych.

LEAVE A COMMENT